Als ik toch eens 5 minuten tijd had… Massive Open Online Courses (MOOC’s) – gratis cursussen die starten in juni.


Heb je nog geen ervaring met programmeren? Doet het web je aan spinnen denken? Of heb je zonet je grasmachine gekoppeld aan je koffiezetapparaat via je Pi? Welk niveau je ook hebt qua programmeren: in juni starten heel wat online cursussen. Deze Massive Open Online Courses (MOOC’s) zijn gratis. En dus voor alle niveau’s. Hier […]

***

Heb je nog geen ervaring met programmeren? Doet het web je aan spinnen denken? Of heb je zonet je grasmachine gekoppeld aan je koffiezetapparaat via je Pi? Welk niveau je ook hebt qua programmeren: in juni starten heel wat online cursussen. Deze Massive Open Online Courses (MOOC’s) zijn gratis. En dus voor alle niveau’s.

Hier vind je er 680, mooi gerangschikt. Ga ervoor !

groetjes,

Michaël

Shopify versus Woocommerce: de voor- en nadelen


Persoonlijk ben ik nooit een voorstander van locked-in tools en prefereer ik open-source software waarbij mijn klant of ikzelf alle controle hebben over de volledige code. En steeds is er weer die discussie: Shopify of WooCommerce? Ik ben me er heel bewust van dat Shopify eenvoudiger is. Het is dan ook een online tool, niets […]

***

Persoonlijk ben ik nooit een voorstander van locked-in tools en prefereer ik open-source software waarbij mijn klant of ikzelf alle controle hebben over de volledige code.

En steeds is er weer die discussie: Shopify of WooCommerce? Ik ben me er heel bewust van dat Shopify eenvoudiger is. Het is dan ook een online tool, niets meer. WordPress met WooCommerce is uiteraard flexibel. Iets dat Shopify nooit zal zijn.

Bepaal echter vooral zelf welk schoentje jou het beste past. En wil je ooit de overgang van Shopify naar WooCommerce maken, dan is hier een handige gids.

AI screent .eu domeinnamen om misbruik tegen te gaan


Knap. Het project APEWS, Abuse Prevention and Early Warning System, scant .eu domeinen en geeft het een gevoeligheid-score voor misbruik. Indien de domeinnaam te verdacht is, wordt er ingegrepen voordat de domeinnaam online kan gaan. Slim gezien want dan kan men juridisch ook minder claims verwachten. een veilige ruimte creëren voor fde .eu domeinen is […]

***

Knap. Het project APEWS, Abuse Prevention and Early Warning System, scant .eu domeinen en geeft het een gevoeligheid-score voor misbruik. Indien de domeinnaam te verdacht is, wordt er ingegrepen voordat de domeinnaam online kan gaan. Slim gezien want dan kan men juridisch ook minder claims verwachten.

een veilige ruimte creëren voor fde .eu domeinen is ons primair doel. APEWS is het vlaggeschip van onze preventiestrategie.

Marc Van Wesemael, CEO van eurID

Uiteraard hopen wij hier bij 24degrees dat APEWS uitgebreid kan worden naar het .be TLD.

Lees meer hier.

Maanlanding op komst!


Er komen nieuwe maanlandingen aan! En wel in 2024. Blue Origin(Jeff Bezos), SpaceX (Elon Musk) en Dynetics zijn geselecteerd voor het bouwen van een maanlander in functie van het Project Artemis. Spannend! Lees hier meer.

***

Er komen nieuwe maanlandingen aan! En wel in 2024. Blue Origin(Jeff Bezos), SpaceX (Elon Musk) en Dynetics zijn geselecteerd voor het bouwen van een maanlander in functie van het Project Artemis.

Spannend!

Lees hier meer.

Veilig online thuiswerken


Met deze quarantaine is het zeker belangrijk om veilig online te werken. Daarom, en op algemeen verzoek enkele tips:

***

 1. Installeer Google Chrome en log in met je Google Account. Gebruik het ingebouwde wachtwoordbeheer. Maar dat is uiteraard enkel voor websites.
 2. Installeer gewoon een password manager: zelf gebruik ik 1Password en Dashlane. Na een recente update gaat mijn voorkeur uit naar Dashlane. Er zijn echter ook andere en gratis password managers.
 3. Als je surft naar gevoelige sites, gebruik dan ALTIJD een incognito venster.
 4. Laat je password generator ALTIJD een wachtwoord genereren. Vanaf 32 karakters lengte is het ok.
 5. Check of je mailadres voorkomt in gelekte databanken: Have I been pwned. Komt je mailadres voor met een website of applicatie? ONMIDDELLIJK je wachtwoord wijzigen en denk aan de vorige stap!
 6. Wil je toch een wachtwoord gebruiken dat je zelf kan onthouden? Begrijpelijk, maar beperk het toch maar. Controleer hier de sterkte van je wachtwoord. En je merkt: de lengte van je wachtwoord is cruciaal.

Groetjes en hou je veilig,

Michaël

24 Degrees

Zoom activeert wachtwoorden en wachtzalen wegens misbruik


Eindelijk is er een remedie tegen zoombombing.

***

Het grote succes van Zoom in deze quarantaine-tijden is logisch maar Zoom werd snel een slachtoffer van zijn eigen succes. Online partycrashen, ook wel zoombombing genoemd, zijn schering en inslag.

Ongewenste gasten vallen zomaar binnen op je online meeting en tonen allerhande ongewenste inhoud, van reclame tot zaken die niet voor kinderogen geschikt zijn.

Daarom activeert Zoom vanaf heden de standaardinstellingen van een wachtzaal en wachtwoord beveiligde online meetings.

Dat werd tijd.

Lees meer hier.

Opgelet: Rank Math plugin waarschuwing


Wordfence heeft zonet bekendgemaakt dat het in de SEO Plugin Rank Math een aantal kritische kwetsbaarheden hebben ontdekt. Hier vind je er meer informatie over. Denk dus tweemaal na alvorens je een plugin installeert en weet dat updaten noodzakelijk is. Uiteraard gebruiken wij bij 24 Degrees enkel betrouwbare plugins.

***

Wordfence heeft zonet bekendgemaakt dat het in de SEO Plugin Rank Math een aantal kritische kwetsbaarheden hebben ontdekt. Hier vind je er meer informatie over. Denk dus tweemaal na alvorens je een plugin installeert en weet dat updaten noodzakelijk is.

Uiteraard gebruiken wij bij 24 Degrees enkel betrouwbare plugins.

Je eigen online leeromgeving


Toegegeven: online leren is handig maar 8€ per maand per student? En dat zonder al dan niet verborgen extra kosten. Dat loopt snel op. Met 24 Degrees deden we onderzoek naar een betere manier, waarbij je zelf alles in handen hebt. Wel, www.itenzo.be is geboren. Het resultaat is zo prachtig dat we het platform, gebaseerd […]

***

Toegegeven: online leren is handig maar 8€ per maand per student? En dat zonder al dan niet verborgen extra kosten. Dat loopt snel op. Met 24 Degrees deden we onderzoek naar een betere manier, waarbij je zelf alles in handen hebt. Wel, www.itenzo.be is geboren.

Het resultaat is zo prachtig dat we het platform, gebaseerd op WordPress, meteen in gebruik hebben genomen.

Wens je zelf je cursussen ook online te hebben? Of zelfs je volledig eigen onafhankelijke online leeromgeving? Dat kan!

Zoom virtuele achtergronden


Ik geef het toe: mijn bureau is een grote wanorde. En met deze Corona-quarantaine is videoconferencing alom tegenwoordig. Vooral Zoom is populair. Dus moet ik opruimen, of toch niet? Als je de Zoom client op je toestel installeert, kan je makkelijk een virtuele achtergrond instellen. En vanaf nu dus ook met video’s. Een leuke bron […]

***

Ik geef het toe: mijn bureau is een grote wanorde. En met deze Corona-quarantaine is videoconferencing alom tegenwoordig. Vooral Zoom is populair. Dus moet ik opruimen, of toch niet?

Als je de Zoom client op je toestel installeert, kan je makkelijk een virtuele achtergrond instellen. En vanaf nu dus ook met video’s. Een leuke bron voor achtergrondvideo’s is Coverr. Tip: zoek op scenery.

Hulp nodig bij het instellen van de achtergrond? Klik hier voor meer uitleg.

Veel plezier en opruimen doen we later.

Gratis FontAwesome iconen omtrent COVID-19


Zonet heeft Font Awesome, de meest populaire iconen-bibliotheek, bekend gemaakt dat in de nieuwe versie COVID-19 gerelateerde iconen verwerkt zijn. Dit zijn iconen zoals handen wassen, bio-gevaar… Je vindt ze hier.

***

Zonet heeft Font Awesome, de meest populaire iconen-bibliotheek, bekend gemaakt dat in de nieuwe versie COVID-19 gerelateerde iconen verwerkt zijn. Dit zijn iconen zoals handen wassen, bio-gevaar…

Je vindt ze hier.

De kracht van “Big Data” in politiek.


Een prachtig artikel door Tim Verheyden over wat er achter de schermen van “de politiek” gebeurt op vlak van Big Data.

***

Een prachtig artikel door Tim Verheyden over wat er achter de schermen van “de politiek” gebeurt op vlak van Big Data. Het invullen van een enquête, een page “liken”… het heeft allemaal verregaande gevolgen.

En wat blijkt nu, op de vooravond van “de grote stemming”? De politieke partijen maken dankbaar gebruik van deze data, die wij trouwens gratis voorzien.

Lees meer hier.

A.I. bedreigt niet enkel laaggeschoolden


Wie dacht dat Artificiële Intelligentie enkel jobs voor laaggeschoolden bedreigt, mag zeker dit artikel even lezen: A.I. doet in 26 seconden waar een advocaat anderhalf uur voor nodig heeft 2019 Global Conference van het Milken Institute in Beverly Hills (Los Angeles) Nu blijkt dat vooral zogenaamde “witteboordenjobs” in gevaar zijn. Bron.

***

Wie dacht dat Artificiële Intelligentie enkel jobs voor laaggeschoolden bedreigt, mag zeker dit artikel even lezen:

A.I. doet in 26 seconden waar een advocaat anderhalf uur voor nodig heeft

2019 Global Conference van het Milken Institute in Beverly Hills (Los Angeles)

Nu blijkt dat vooral zogenaamde “witteboordenjobs” in gevaar zijn.

Bron.

Meer dan 30 miljoen CC0 afbeeldingen


Na enkele jaren is het zover: Creative Commons Zero heeft een zoekmachine ontwikkeld met een databank van meer dan 30 miljoen afbeeldingen. Uiteraard allemaal volgens de Creative Common 0 licentie. Uiteraard is dit zeer interessant voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. Maar lees voor alle zekerheid toch even de definitie van Creative Commons licenties.

***

Na enkele jaren is het zover: Creative Commons Zero heeft een zoekmachine ontwikkeld met een databank van meer dan 30 miljoen afbeeldingen. Uiteraard allemaal volgens de Creative Common 0 licentie.

Uiteraard is dit zeer interessant voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik. Maar lees voor alle zekerheid toch even de definitie van Creative Commons licenties.

1 Mei: dag van de opleiding


Een goedemorgen. Een prachtig artikel over 1 Mei: dag van de arbeid opleiding. Het idee: geef deze dag een nieuwe en nuttige invulling: opleidingen in plaats van speeches. Zeker de moeite om te lezen, en wij zijn bereid te helpen 😉 Hier meer.

***

Een goedemorgen. Een prachtig artikel over 1 Mei: dag van de arbeid opleiding. Het idee: geef deze dag een nieuwe en nuttige invulling: opleidingen in plaats van speeches.

Zeker de moeite om te lezen, en wij zijn bereid te helpen 😉

Hier meer.

Gebruik je website om een job te vinden


Ja, ik weet het. Ik gebruik momenteel nog steeds een standaard WordPress thema. Mijn fout. Niets is zo moeilijk om je eigen thema te ontwikkelen. Maar wees gerust. Daar komt binnenkort verandering in. In ieder geval: een website geeft uitstraling over wie je bent en wat je doet. Het is ook je facade, 24/7 en […]

Tags: , , ,

***

Ja, ik weet het. Ik gebruik momenteel nog steeds een standaard WordPress thema. Mijn fout. Niets is zo moeilijk om je eigen thema te ontwikkelen. Maar wees gerust. Daar komt binnenkort verandering in.

In ieder geval: een website geeft uitstraling over wie je bent en wat je doet. Het is ook je facade, 24/7 en het hoeft niet duur te zijn. Lees hier meer.

WordPress 5.2 komt eraan.


Op 7 mei komt WordPress 5.2 eraan. Met enkele zeer interessante nieuwigheden. Ook een ingebouwde Admin-interface die de gezondheid van de site toont. Leer hier meer.

Tags: , ,

***

Op 7 mei komt WordPress 5.2 eraan. Met enkele zeer interessante nieuwigheden. Ook een ingebouwde Admin-interface die de gezondheid van de site toont. Leer hier meer.

Werk aan de winkel


Maar liefst 56% van de volwassenen beschikt niet over voldoende digitale vaardigheden, volgens dit OESO-rapport. Dit is nefast als je weet dat bestaande functies zullen verdwijnen of radicaal veranderen: We estimate that 14% of existing jobs could disappear as a result of automation in the next 15-20 years, and another 32% are likely to change radically […]

***

Maar liefst 56% van de volwassenen beschikt niet over voldoende digitale vaardigheden, volgens dit OESO-rapport. Dit is nefast als je weet dat bestaande functies zullen verdwijnen of radicaal veranderen:

We estimate that 14% of existing jobs could disappear as a result of automation in the next 15-20 years, and another 32% are likely to change radically as individual tasks are automated. 

Angel Gurría
OECD Secretary-General

Maar er is ook goed nieuws: zoals bij iedere revolutie heeft ook de digitale revolutie zijn voordelen:

As any revolution, this one is charged with opportunities. … This is amplifying our capacity to promote higher productivity growth, better services, improved well-being; it also allows for new business models and innovative ways of working to emerge, providing more flexibility to both employers and workers.

Angel Gurría
OECD Secretary-General

Ben je iemand die zichzelf beschouwd als digitaal minder onderlegd? Dan is er werk aan de winkel.

Het rapport vindt u hier.

Opletten met WordPress thema’s en plugins


Een les in verband met veiligheid. Let dus op welke plugins en thema’s je installeert.

***

Een les in verband met veiligheid. Let dus op welke plugins en thema’s je installeert. Hanteer ook een aantal standaard veiligheidsprincipes voor je WordPress-installatie. Een aantal indicaties zijn:

 • Hoeveel gebruikers heeft de plugin?
 • Wie zit er achter het bedrijf?
 • Is er een levende community?
 • Gebeuren er frequent updates?
 • Is de plugin onlangs verkocht aan een ander (dubieus) bedrijf?

Laat uw gezond verstand primeren. Internet is nu eenmaal onveilig.

Wil je zelf alle controle over je thema’s en plugins? Goed zo, wij helpen graag een handje en ontwikkelen ze zelf.

2019 Developer onderzoek


De resultaten van de 2019 Developer Survey zijn gekend. En het is gebeurd: Python heeft plaats 4 van Java ingenomen. De top 5: Javascript HTML/CSS SQL Python Java Lees meer hier.

***

De resultaten van de 2019 Developer Survey zijn gekend. En het is gebeurd: Python heeft plaats 4 van Java ingenomen.

De top 5:

Javascript

HTML/CSS

SQL

Python

Java

Lees meer hier.

Afbeeldingen, vrij van copyright


Als je op zoek bent naar afbeeldingen voor je project die vrij zijn van copyright en die je aldus kan gebruiken voor privé- en commerciële projecten, zoek je eigenlijk afbeeldingen met een Creative Commons 0 licentie (lees: creative commons zero of cc zero). Hierbij een lijst van websites die kwalitatief hoogstaande afbeeldingen met deze licentie […]

***

Als je op zoek bent naar afbeeldingen voor je project die vrij zijn van copyright en die je aldus kan gebruiken voor privé- en commerciële projecten, zoek je eigenlijk afbeeldingen met een Creative Commons 0 licentie (lees: creative commons zero of cc zero).

Hierbij een lijst van websites die kwalitatief hoogstaande afbeeldingen met deze licentie aanbieden:

Unsplash

Pexels

StockSnap

New Old Stock (retro)

Pickup Image

Ik zal deze lijst geregeld updaten.